GokpaleisDeze vier jongetjes zijn ooit door een leraar op het Stedelijk "Gokpaleis Mantel" genoemd omdat ze zo irritant waren om zelfs in de lessen te klaverjassen en te bridgen. De benaming was eigenlijk niet goed want waarom het paleis mijn naam moest dragen weet niemand en met gokken had het niets te maken. Wel met het spelen van spellen, daar waren we toen aan verslaafd en daar zullen we ook wel niet meer vanaf komen. Ge´llustreerd d.m.v. levensfilosoof Calvin zal ik in het kort laten zien hoe het zover heeft kunnen komen.

De ellende voor sommige buitenstaanders begon al in de eerste klassen toen Dion en ik ons bezig hielden met het bedenken van en uitvoeren van spelletjes. Van de meest stompzinnige pen en papier puzzeltjes etc tot een groots opgezet spel waarbij we een landkaart op A2 formaat de klas in meenamen en een soort oorlog uitvochten door het wegschieten van potloden op dat vel papier. En dan we waren we nog verbaasd dat we voor onvolwassen werden versleten.

De volgende jaren werden gevuld met kaartspelen met David en (D)Arjen, aan deze periode hebben we die bijnaam te danken. Van klaverjassen tot pandoer tot bridge, van de pauzes tot lesuren in de klas tot lesuren in de koffieshop. Tot verbazing van klasgenoten speelden we niet alleen eindeloos maar was het ook de sport om na afloop fanatiek te bespreken wat er fout ging en waarom.

fanatiek.gif (11005 bytes)

Nadat het paleis tijdens de studie uiteen was gevallen werd de aandacht verlegd naar andere typen spellen, bijvoorbeeld bordspelen. Trivial pursuit bleek een aardig concept maar toch wat beperkt tot er eigen regels aan toe werden gevoegd. Voor de echte liefhebber: gewonnen triviantjes kunnen weer worden verloren als een tegenstander een vraag wel weet te beantwoorden die jij zelf niet wist. Resultaat: een eindeloos spel dat gemiddeld een nacht duurt.

Nadat we dergelijke spellen vakkundig kapot hadden gespeeld werd het tijd voor de computerspelletjes met als hoogtepunt Nethack (zie de bijdrage van Paul) en de collectable cardgame Magic. Een briljant bedacht spel dat helaas steeds beter en leuker wordt naarmate je meer kaarten koopt (wil iemand mijn verzameling misschien kopen?)

sylvester.gif (11962 bytes)Wie bij deze opsomming van spellen denkt dat er een bepaalde ontwikkeling van simpele naar hoogwaardige spellen in zit vergist zich. Wie Dion wel eens bezig heeft gezien met z’n jongleerballetjes weet dat er meer is dan denkport. Over de jaren hebben we de meest simpele spelletjes met balletjes en andere attributen (potten pannen etc.) bedacht. Hoogtepunt op dit gebied was op een camping waar her en der afvoerputjes in het terrein zaten waar precies ons balletje in paste. Logisch gevolg was een golf spel door tenten, over caravans en onder auto’s over de hele camping.

Nu is er zoals ze dan zeggen voor Dion en Anke Petra een nieuwe fase in hun leven aangebroken. Daarin zullen ze deze ‘afwijking’ (van Dion dan in ieder geval) een plaats moeten zien te geven. Want de conclusie lijkt me gerechtvaardigd dat we verslaafd zijn en ik hoop dat dat nog even zo blijft.

headless.gif (24574 bytes)