divider.gif (1368 bytes)
 
Aan Dion Nicolaas
t.a.v. zijn trouwdag
5 november 1999

Beste Dion,

Aangezien ik jouw (toekomstige) bruid, Anke Petra, onvoldoende ken richt ik me bij deze tot jou.

Vooralsnog wil ik mijn blik t.a.v. jou op het verleden richten, zo mogelijk ter lering en vermaak in het heden.Op de dag van jouw geboorte sprak de toenmalige president van Amerika, Richard Nixon, zijn "State of the World" toespraak uit. De zgn Nixon doctrine, die inhield dat de Verenigde Staten in de toekomst zullen deelnemen aan de defensie en ontwikkeling van bondgenoten en vrienden ...... Nu, in de wereld om je heen, tijdens je huwelijk, zie je dat die bemoeizucht steeds ernstiger wordt ... In je geboorteweek bracht Soeharto een staatsbezoek aan Nederland .... De Vietnamoorlog was in volle gang en in Bad Munster-Eifel werd de grootste radiotelescoop ter wereld afgeleverd met een bereik van 12 miljard lichtjaren. (wat moet je met zo'n ding).

divider.gif (1368 bytes)

Aangezien je in de kerk trouwt, komt het belangrijkste nieuws voor jou nu. Toen je 4 maanden oud was (20 juni 1970) sprak de Hervormde Synode in Doorn zich uit tegen vrij sexueel verkeer buiten het huwelijk. Als dominee Knijff je dit al gezegd heeft, kun je uiteraard mijn mededeling als niet geschreven beschouwen. Aangezien ik bevoegd godsdienstleraar ben (diploma behaald in 1954) en ik ervan overtuigd ben dat dominee Knijff vast niet de tijd heeft in zijn huwelijkspredikatie jullie voor alle gevaren en verleidingen+ des levens, juist als je eenmaal gehuwd bent, te waarschuwen, neem ik het plaatsen van een paar kanttekeningen van hem over (ongevraagd, uiteraard!).

Het geval David (2 Samuel 11 en 12).

Koning David zag vanaf zijn dakterras een mooie vrouw bij zijn buren in de tuin. (ze was in haar blootje aan het baden, 2 Samuel 11:2). David kreeg het zwaar te pakken en werd ter plekke verliefd op Batseba. Hij liet haar ophalen en "sliep" bij haar (nou ja, als je het slapen wilt noemen), terwijl ze pas ongesteld was geweest (2 Samuel 11:4). Batseba was gelijk in verwachting. David stuurde haar man Uria (een hoge officier) op een gevaarlijke opdracht zodat het zeker was dat hij zou sneuvelen, hetgeen ook gebeurde. Alles okay dus! Maar toch liep alles uit de hand. Ene Natan (een zgn profeet) deelde David mee, dat er in het vervolg in zijn familie alleen maar moord en doodslag zou zijn, als straf voor zijn daden (2 Samuel 12:10). Het kind van Batseba stierf bovendien pal na de geboorte. Toch bleef David trouw aan Batseba en bleef hij ook bij haar slapen (dat pleit weer voor hem). Samen kregen zij een zoon, Salomo (een halfbroertje van Absalom, Amnon, zijn zusje Tamar en vele anderen; de pil bestond nog niet). Zoals je ziet hebben Bill Clinton en David veel trekjes met elkaar gemeen.

Het geval Salomo (I Koningen 1:11).

Salomo, de zoon van David, zoals nu bekend, ging nog een paar stapjes verder. Behalve dat hij met de bloedmooie dochter van een Egyptische farao getrouwd was, was hij ook dol op vooral andere buitenlandse vrouwen (I Koningen 11:1). Hij viel op donkere types zo gezegd. Op een gegeven moment had onze schuinsmarcheerder maar liefst 700 vrouwen en of het niet genoeg was ook nog 300 bijvrouwen (en jij staat daar maar met een vrouw voor dominee Knijff en mag je ook nog geen sex buiten je huwelijk). Omdat Salomo te ver was gegaan (100 vrouwen was genoeg geweest) kreeg hij te horen dat direct na zijn dood er allerlei ellende in zijn land zou uitbreken (I Koningen 11:11,12). "Apres nous le deluge".

divider.gif (1368 bytes)

Begrijp jij nu nog dat besluit van die Synode in Doorn (4 maanden na je geboorte), afgezet tegenover wat je zojuist hebt gelezen? Ik in ieder geval niet.

Tot slot nog enkele citaten uit het softpornoboek Hooglied (waarvan sommigen vermoeden dat dit boek door Salomo geschreven is, hetgeen echter niet waar is, maar wat dan nog).

De man zegt tegen zijn vriendin:
 
Vriendin van mij, je bent mooi!
Zo mooi als de merrie voor farao's wagen.
                                (Hooglied 1:9)
De vriendin antwoordt:
 
Kom dan, mijn liefste, kom vlug
En wees een gazel, een jong hert.
                               (Hooglied 8:14)

Het is maar hoe je elkaar bekijkt!

divider.gif (1368 bytes)

Met vriendelijke groet,
Otto Slok
25 oktober 1999.
Mede namens Anja een goed huwelijk toegewenst.

divider.gif (1368 bytes)