WHAT’S IN A NAME?

In hun (vaak vruchteloze) pogingen om te doorgronden waartoe wij hier op aarde zijn en wat er van ons zal worden zoeken mensen aanwijzingen en oplossingen in allerlei hoeken. Zo zijn er die geloven dat je iemands levenslot kunt voorspellen aan de hand van de sterren (astrologie), schijnen stenen je niet alleen uit de problemen te kunnen helpen maar ook allerlei ellende te kunnen voorkomen, en kun je geen blad meer openslaan of er valt wel iets te lezen over karma en tarot. Wij kunnen daar niet zo veel mee. Misschien is dat onze beperktheid, misschien is het allemaal flauwekul. Wie zal het zeggen?

Aan de andere kant, mensen die lang een hond hebben gaan er ontegenzeggelijk op lijken. Analoog aan deze waarheid als een koe kun je redeneren, dat een naam zeer bepalend is voor het karakter van mensen. En daar geloven wij nou weer heilig in. Want dat klopt echt, hoor! Let maar op:

Anke v Variant van -» Anka

Anka v Koosvorm van -» Anna

Anna v (Grieks) Afgeleid van Hebreeuws hannah `genadig, lieflijk’. Nou, lieflijk was Anke Petra zeker op 5 november in haar witte gewaad. Kosten noch moeite zijn dan ook gespaard. (Schoon)moeders, schoonzusters en vriendinnen werden opgetrommeld om kritisch mee te kijken bij het zoeken naar de perfecte jurk. De kapper werd extra vroeg opgetrommeld, een naaister heeft de robe op Anke Petra’s lijf genaaid, schoenen werden gevonden in het verre Friesland, gaten in oren werden heropend, zelfs een schoonheidsspecialiste werd ingeschakeld. (Je zou je haast afvragen waarom Anke Petra al die moeite heeft gedaan, want in haar blauwgebloemde jurk ziet zij er ook enig uit. En Dion vindt haar sowieso al prachtig). Maar één ding is zeker, zij deed haar naam eer aan.

Sint-Anna, de moeder van Maria, is de patrones van de gehuwde vrouwen. Dat komt dus ook mooi uit, want Anke Petra is vandaag definitief tot deze club toegetreden. Hartelijk welkom, en we hopen dat het je net zo goed zal bevallen als het ons doet.

Niemand zal nog tegen de bruid kunnen zeggen: `Ach joh, hou toch je mond, jij zit op Sint-Anna’s zolder’, want ten eerste is Anke Petra niet te oud om nog te trouwen (wat het betekent) en ten tweede is ze inmiddels getrouwd. Dat scheelt toch alweer. Ook zal geen hond haar toevoegen: `Daar loopt iets van Sint-Anna onder’. Deze - tegenwoordig niet meer zo in zwang zijnde - uitdrukking betekent immers dat daar een ongetrouwde zwangere vrouw rondloopt. Dat is natuurlijk sowieso geen schande, maar het zal jou waarschijnlijk niet meer gebeuren!

De kreet `Zuster Anna, ziet gij nog niets komen?’ uit Blauwbaard, een sprookje van Moeder de Gans, kan misschien nog van pas komen als het bruidspaar in de volgende eeuw in hun toren op het Java-eiland gaat wonen. Dan kan Anke Petra op het balkon gaan staan en kijken of de visite al komt, en Dion stelt dan af en toe de Blauwbaard-vraag. Misschien een leuk ideetje?

Anna (1665-1714) was koningin van Groot-Brittannië en Ierland. Zij is zeventien maal zwanger geweest, maar geen enkel kind heeft haar overleefd. Hoewel wij hopen dat het gezin Nicolaas-Jellema snel zal worden uitgebreid met een paar leuke kindertjes, is dit natuurlijk niet de bedoeling. Zeventien lijkt ons wat veel van het goede, en we vertrouwen erop dat de kinderen die er wel komen gezond zullen zijn en lang en gelukkig zullen leven.

Tenslotte: een beroemde Anna uit de literatuur is Anna Karenina (1873-1877) van Ljev Tolstoj. In Godsnaam, Anke Petra, volg haar voorbeeld niet! Niet alleen zou dat voor Dion heel zielig zijn, maar met Karenina liep het, zoals je weet, heel slecht af!

( ... )